Photographica Camera Fair London 2016
Countries,  England,  Events,  London,  Photography

Photographica International Camera Collectors Fair

Photographica Camera Fair London 2016

Myself and a few friends recently had a chance to check out the Photographica International Camera Collectors Fair, which is organised once a year by the Photographic Collectors Club of Great Britain. Even though I am quite new to this whole photography topic, and I am just scratching the surface of this massive amount of knowledge about the subject, it felt like this would be an interesting event to visit.

Nemrég néhány barátommal alkalmunk adódott ellátogatni a Photographica nevű nemzetközi kamera vásárra, ami évente egyszer kerül megrendezésre a Nagy-britanniai Fotó Gyűjtők Klubja által. Annak ellenére, hogy nagyon újnak számítok a témában, és ennek a hatalmas tudáshalmaznak épp csak hogy a felületét érintgetem, ez az esemény nagyon érdekesnek tűnt, és úgy gondoltam, hogy ide érdemes bekukkantani.

Photographica Camera Fair London 2016

The fair took place at the Royal Horticultural Society’s Lindley Hall, and for just £5 and an optional stamp on your hand you could dive into the camera madness. The venue itself was lovely: its architecture kind of reminded us of an old train station, and the light shining through the glass rooftop created a very warm and welcoming atmosphere.

A vásár a Royal Horticultural Society Lidley termében kapott helyet, és csupán £5-ért és egy opcionális pecsétért a kezeden azonnal belevethetted magad a fotós őrületbe. Maga a helyszín szerintem nagyon jó választás volt: az épület szerkezete leginkább egy régi vonatállomásra emlékeztetett, míg az üvegtetőn beszűrődő napfénynek köszönhetően az egész termet meleg és barátságos légkör kerítette hatalmába.

Photographica Camera Fair London 2016

Photographica Camera Fair London 2016

There must have been at least a hundred stalls all packed with retro cameras, lenses, accessories, film, books, printed images, basically anything you could imagine and more. The sellers looked like they were either private collectors or representatives of small camera shops from all over the country, and they weren’t just selling, they were actually open for even buying or swapping items. It honestly looked more like a meetup or a convention than a serious business event. Everyone was happily chatting to us, telling the stories of their cameras, without trying to push us down the route of buying anything.

A terembe legalább száz asztal lehetett bezsúfolva, mindegyik retró fényképezőgépekkel, objektívekkel, kiegészítőkkel, filmtekercsekkel, könyvekkel és régi fotókkal megrakva. Minden volt itt amit az ember el tud képzelni, sőt még annál is több. Az árusok részben privát gyűjtők, részben pedig az ország legkülönbözőbb pontjain fellelhető apró fotós boltok képviselői lehettek, és nem csak árultak. Számukra a vásárlás vagy a csere is éppen annyira jó üzletnek bizonyult. Őszintén szólva, ez az esemény leginkább egy nagy találkozónak tűnt és az üzleti része szerintem egészen háttérbe szorult. Mindenki örömmel csacsogott velünk és szívesen mesélte el a különböző fényképezőgépek történetét anélkül hogy ezt követően megpróbálna vásárlásra buzdítani.

Photographica Camera Fair London 2016

Photographica Camera Fair London 2016

Photographica Camera Fair London 2016

Photographica Camera Fair London 2016

IMG_1249

Photographica Camera Fair London 2016

Just out of curiosity I asked the price of a few items, which was followed by a quick eBay search, and my conclusion was that – unfortunately – everything seemed to be overpriced compared to the numbers found online. For example the used 50mm f/1.8 Canon lens in mint condition and original packaging is something you can easily get hold of for £60 on the internet, whereas here was offered without a box for £100. But again, you never know what you can find at such an event. It might be a bargain because of the good price, or it might be a very rare thing you were looking for for ages. You just have to be very thorough and patient with the crowd around you and search, search, search.

Puszta kíváncsiságból rákérdeztem néhány dolog árára, amit aztán egy gyors eBay keresés követett, és megállapítottam, hogy itt – sajnos – minden túl van árazva az online számokhoz képest. Például egy használt 50mm f/1.8 Canon objektívhez, ami szinte tökéletes állapotban van és eredeti csomagolással rendelkezik, az interneten kb. £60-ért lehet hozzájutni. Itt ugyanez, csak doboztalanul, £100-ért ücsörgött a polcon. Ugyanakkor soha nem lehet tudni, hogy az ember mit talál egészen véletlenül. Jó üzletet lehet kötni nem csak akkor, ha valaminek jó az ára, hanem akkor is ha az ember valami nagyon ritka dologba botlik bele, amit már időtlen idők óta keres. A titok az, hogy alaposan végig kell nézni az asztalok tartalmát, és türelmesnek kell lenni a hömpölygő tömeggel.

Besides the very valuable items, there were cheap boxes with lots of stuff and ‘Everything must go’ labels, such as the one below:

Az értékes áru mellett olcsó cuccokkal és “Mindennek mennie kell” felirattal ellátott dobozok hevertek mindenfelé. Például ez:

Photographica Camera Fair London 2016

Later on this was advertised for £30. 🙂

Később ugyanezt már £30-ért kínálták. 🙂

My boyfriend is very much into film photography, so he was keeping an eye on possible film bargains, but he seemed to be a bit disappointed by the selection. He could only spot the very basic and not-that-high-quality films, which was quite surprising considering the fact that the event itself was very film-photography oriented.

A barátom a filmes fotózás megszállottja, úgyhogy ő a filmkínálatot is alaposan végigpásztázta. Csalódottan állapította meg, hogy valamiért csak a nagyon alap és nem annyira jó minőségű tekercseket árulta mindenki, ami azért volt meglepő, mert alapvetően az egész rendezvény filmmel-fotózás-orientált volt.

Anyway, I enjoyed just walking around, taking pictures and talking to people. Also, when I realised that with our age between late-twenties and early-thirties we can’t really merge into the crowd, I was quite amused, and I kept thinking about the interesting conversations we could have with the older generation about their photography experience and knowledge. And not just knowledge. I would be very curious to find out more about what people who grew up with film photography think about this whole new digital world.

Élvezettel sétáltam az asztalok között, fotóztam és közben beszélgettem akivel csak lehetett. Vicces volt, hogy a huszon-harminc éveinkkel nagyon nem tudtunk a tömegbe vegyülni. Aztán azon kezdtem morfondírozni, hogy milyen jókat lehetne beszélgetni az idősebb generációval a fotós tapasztalatukról és tudásukról. Meg amúgy az is érdekelne, hogy azok akik film fotózással nőttek fel, mit gondolnak erről az egészen új digitális világról.

There was one thing I didn’t know existed and caught my eye: spy cameras. These teeny tiny cameras look exactly like their big brothers, some of them come with teeny tiny films and a teeny tiny case. They are the cutest things ever! Since then I started to read up more about them and their history, and I regularly check eBay to see if I can find one I really like and want.

Volt valami aminek a létezéséről nem is tudtam, de nagyon felkeltette az érdeklődésemet: a kém fényképezőgépek. Ezek az ici-pici gépek pontosan úgy néznek ki, mint a nagy testvérük, és némelyikhez aprócska filmtekercs, meg egy aprócska tok is jár. A legcukibb dolog a világon (soha nem gondoltam volna, hogy egy nap fényképezőgépeket fogok lecukizni)! Azóta sokszor olvasgatok róluk meg a történetükről, és rendszeresen figyelem az eBayt, hátha felbukkan egy olyan ami annyira tetszik, hogy érdemesnek tartsam kiadni rá a pénzt.

Photographica Camera Fair London 2016

So my conclusion is, that even though these events are quite rare and the prices are definitely higher that what you would normally expect, it is worth participating, looking around, talking to people. It is great!

Na szóval, annak ellenére hogy ezek az események meglehetősen ritkák, és az árak is a vártnál magasabbak, érdemes elmenni, körülnézni, beszélgetni. Szerintem nagyon király!

We collected a few leaflets that advertise similar upcoming events. Here is a list in case you are nearby and interested to check them out:

Sikerült összegyűjtenünk néhány szórólapot is az ehhez hasonló és a közeljövőben megrendezendő vásárokról. Itt egy lista, ha netán valaki a közelben jár és érdekli:

South London Photographic / Camerafair
Holiday Inn, London Bexley, Southwold Road, DA5 1ND
Dates: 31st July, 11th September, 23rd October, 4th December 2016
Early entry from 8am: £7
General entry from 10am: £3
http://www.lightandlens.co.uk

Wolverhampton Camera Fair
Wolverhampton Racecourse, Gorsebrook Road, Wolverhampton Wv6 0PE
Dates: 3rd July, 16th October, 27th November 2016
Early entry from 8:30am: £7
General entry from 10am: £3.50
http://www.camfair.co.uk

Occaphot’ 2016
40, Rue de la Croix, 1050 IXELLES / Brussels
Date: 4th December 2016
Entry: €5
http://www.photographia-asbl.com

Fotobörse
Jan-Wellem-Strasse 2, Köln-Mülheim
Date: 25th September 2016
Entry: €6
http://www.fotoboerse-in-der-stadthalle.de

Bourse Photo Strasbourg
Centre Culture de Neudorf, Place Albert Schweizer, Strasbourg
Date: 6th November 2016
Early entry from 8:30am: €15
General entry from 10am: €3
http://www.boursephotostrasbourg.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.